Popravka i Servis Električnih Šporeta
Savremen šporet — štednjak čine dva para ringli od kojih se jedan zagreva električnom energijom, drugi gasom (propan-butan), i jedna rerna. Moguće su i druge kombinacije.
Reč šporet ili šparhet kako se još naziva, potiče od nemačke reči Sparherd sastavljene od sparen (štedeti) i Herd (ognjište). Pored naziva šporet odomaćen je naziv štednjak što bi bio otprilike prevod sa nemačkog.
U zavisnosti od toga kojom se energijom napaja ili koje gorivo troši za štednjake (šporete) se koriste pojmovi: električni štednjak, plinski štednjak, kombinovani štednjak (plinsko-električni) ili običan štednjak ili šporet (na drva i ugalj).
Šporet se masovnije javlja na ovim prostorima posle Drugog svetskog rata. U Vojvodini se još uvek može naći i od cigala zidani šporet čija je samo gornja ploča od tuča.
Ringla
Ringla je mali disk koji se električnom energijom zagreva do visokih temperatura ili mali ograđeni izvor plamena, koji nastaje sagorevanjem gasa. Normalno se hrana na njima zagreva posredstvom posude — šerpe ili tiganja — koja umesto pripremane hrane biva direktno izložena toploti ili plamenu.
Etimologija reči: od nemačke reči „Ringel“ (kružić). Još verovatnije od množine, kružići (Ringeln), kao kod štednjaka na drva koji imaju više koncentričnih kružića na jednom grejnom mestu.
Kod starijih šporeta je postojala gornja grejna ploča (umesto ringli) koja se po negde nazivala plotna. Kod savremenih električnih štednjaka postoje posebne grejne ploče, takozvane indukcione ploče, koje magnetnom indukcijom direktno zarevaju šerpu ili lonac tako da nema rasipanja toplotne energije.
Pećnica — rerna
Pećnica je zatvoreni prostor (u šporetu) čija unutrašnjost se može zagrevati do visokih temperatura. Njena prednost nad ringlom je to što predmet unutar rerne zagreva podjednako sa svih strana. Drugi naziv koji se koristi za pećnicu je rerna. Dok ringle služe za kuvanje i prženje hrane u rerni se hrana termički obrađuje pečenjem u tepsiji (najčešće se peče: pecivo, kolači ili meso).
Нема коментара:
Постави коментар